Categorías
OPINIÓN

ACUA porta la factura de l‘aigua a l’àmbit polític

L’Ajuntament de Barcelona té intenció d’estudiar una possible eliminació dels impostos que es cobren a la factura de l’aigua sense estar vinculats directament al seu cicle, una vegada s’hagi determinat el sistema de càlcul de la taxa de compilació de deixalles. Així ho va comunicar Montserrat Ballarín, Regidora de Comerç, Mercats, Règim Interior i Hisenda, a la reunió que va mantenir amb ACUA, on també hi era present Carlos Hornero, coordinador del Grup Municipal Socialista.

La presentació d’un nou model de càlcul sobre la recollida de residus municipals generats a domicilis particulars està estipulada a l’ordenança fiscal de 2021, tal com va informar Enrique Gornés, cap de gabinet de la Regidoria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica del consistori de Barcelona, durant la trobada que, amb anterioritat, va tenir amb l’Associació Ciutadana per l’accés Universal a l’Aigua.

Per aquesta raó, Ballarín va declarar que des del municipi estan treballant en la creació d’un impost que utilitzi paràmetres lligats només als residus i que l’objectiu és crear tota una xarxa intel·ligent de contenidors per obtenir dades reals. Pels autònoms, igualment, existeix ja una opció de no pagar aquesta taxa si tenen contractat un servei de recollida privat. La regidora va manifestar el seu interès en col·laborar amb ACUA, així com ho va fer Gornés, que va acordar traçar estratègies conjuntes per facilitar informació als contribuents.

L’Associació Ciutadana per l’accés Universal a l’Aigua continua avançant en el propòsit de sumar suports per aconseguir que els consumidors comptin amb un rebut de l’aigua més just i entenedor, motiu pel qual va sol·licitar entrevistar-se així mateix amb els partits de l’oposició de l’Ajuntament de Barcelona. Els regidors Jordi Martí, en nom del grup municipal de JxCat, i Max Zañartu, en representació d’Esquerra Republicana de Catalunya, van accedir a la convocatòria.

Pel que fa a la reunió mantinguda amb JxCat, Martí va exposar la seva conformitat en quant a la necessitat de trobar un millor sistema de càlcul de la recollida de residus, desvinculada del propi consum de l’aigua. De fet, el partit va votar en contra de la inclusió d’aquesta taxa per entendre que tampoc incentiva la reducció d’escombraries. Una opinió que també comparteix ERC.

Zañartu, a més, es va mostrar d’acord en eliminar de la factura tots els tributs que no formin part del cicle de l’aigua, doncs poden incentivar la pobresa energètica, un tema que preocupa molt al partit republicà. JxCat, però, es va mantenir més caut a l’hora de manifestar un posicionament concret sobre aquest punt en aquests moments. Per altra banda, Enrique Gornés, ja havia defensat que l’Ajuntament compta amb mecanismes per evitar talls d’aigua a famílies vulnerables.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *